John Louis  -  boeken

Illustraties

In de kleuterjaren van de kinderen vertellen Aat en John verhaaltjes die over dieren, koningen en mannetjes gaan. Zo ontstaan verhalen als Olifant, De Kastenkoning, Sleutelkoning, het Weetmannetje en het Eetmannetje.
Ook vertellen ze verhalen over Sinterklaas en het Kerstfeest. De kinderen halen die verhalen door elkaar, dus besluit John de verhalen te illustreren met tekeningen en zo te verduidelijken. Zo ontstaan er als vanzelf een aantal boekjes.
De pastoor, die in die dagen regelmatig aan huis komt, vindt de boekjes zo mooi dat hij zijn contact met een christelijke uitgeverij aanspreekt. Vanaf 1960 verschijnen de verschillende boekjes van Aat en John met kerkelijke goedkeuring. Omdat het registreren (en uitbetalen) van auteur en illustrator voor de uitgeverij lastig was, komen de boekjes op naam van John Torenbeek te staan.

John schreef gedichten in de tijd dat hij in 1967 langdurig in het oogziekenhuis lag. Het boekje Licht op Zicht werd in eigen beheer bij een feestelijke gelegenheid in een oplage van 25 exemplaren uitgegeven.

In 2002 is er bij uitgeverij Waanders in Zwolle een monografie uitgebracht over John Louis Torenbeek en zijn werk. Dat boek is nog hier en daar verkrijgbaar.