John Louis  -  jeugd en opleiding

John Louis  (1927 - 2008)

Johan Louis (John) Torenbeek wordt geboren op 1 augustus 1927 als tweede kind in een eenvoudig gezin dat woont in Amersfoort.
Zijn vader Foppe speelt als beroepsmusicus in bioscooptheaters. Later wordt hij kapelmeester bij de Stoomvaartmaatschappij Nederland op het stoomschip 'de Prins der Nederlanden' op reizen naar Nederlands-Indië.
Na de oorlog, als John studeert, wordt Foppe violist bij het Radio Philharmonisch Orkest. John’s moeder Elisabeth zorgt voor de kinderen en het huishouden.

John blijkt slecht te zien. Het verhaal gaat dat dit pas ontdekt wordt als hij als driejarige peuter op een fietsje tussen de benen van de melkboer door rijdt zonder er zelf erg in te hebben. Uit onderzoek in het oogziekenhuis blijkt dat John zeer getroebleerde lenzen in zijn ogen heeft, vermoedelijk doordat zijn moeder tijdens de zwangerschap besmet was met rodehond.
John ondergaat als kleuter een operatie waarbij beide lenzen uit zijn ogen worden verwijderd. Vanaf dat moment draagt hij een bril met dikke glazen.
Door zijn beperkte blikveld trekt hij zich vaak terug in huis en leest hij veelvuldig boeken en tijdschriften. Daarnaast oefent hij zich in tekenen, een vaardigheid die hij snel goed onder de knie krijgt.

 

John doorloopt moeiteloos zijn schoolperiode. Hij wil graag kunstschilder worden en naar de academie, maar zijn vader wil dat hij een beroep kiest dat meer (financiële) zekerheid biedt.

Na de middelbare school mag hij van zijn ouders naar de school voor tekenonderwijzers.

Van 1946 tot 1951 studeert hij aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam waar hij les krijgt van onder andere Jan van Tongeren en Mart Stam.
Deze tekenschool is dan een vijfjarige dagopleiding, die opleidt voor docent tekenen in het voortgezet onderwijs. Vergelijkbaar met de huidige lerarenopleidingen voor een eerste of tweedegraads bevoegdheid.

Op de tekenschool leert hij in 1947 jaargenoot Aat van Nie kennen met wie hij in 1953 trouwt.
Direct na zijn studie gaat John werken. Na diverse betrekkingen bij scholen in Hulst, Vaals, Rotterdam, Gouda en Roosendaal krijgt John in 1957 een vaste aanstelling als tekenleraar aan het Sint-Maartenscollege in Voorburg, waar hij dan gaat wonen met zijn gezin.

In Voorburg blijft hij werken tot aan zijn pensioen.