John Louis  -  leven en werken

Op 1 augustus 1953 trouwt John met Aat van Nie waarna ze een kleine flat in Roosendaal betrekken.
Al snel komen er kinderen. Door de beperkte ruimte zijn de werken die John daar maakt niet groot. Hij produceert vooral gouaches. De verf hiervoor is goedkoop en droogt snel.

Nadat in 1957 drie van de vijf kinderen zijn geboren kunnen John en Aat in Voorburg bij het net opgerichte Sint-Maartenscollege gaan werken. Het gezin verhuist naar een flat aan de Monseigneur van Steelaan waar nog twee kinderen worden geboren.
Vanaf 1962 huren Aat en John een huis aan de Laan van Nieuw Oost Einde waar John de ruimte heeft om te experimenteren met krijt, acryl en olieverf. Hij maakt een aantal panelen met acrylverf maar besluit uiteindelijk met olie op doek verder te gaan.

Tussentijds maakt hij kleine aquarellen, vaak ter plekke, als hij met Aat op studiereis in Italië is.
Vanaf de jaren ’80 richt hij zich op Italiaanse taferelen. Uitsneden van dorpen en steden zonder aanwezigheid van mensen. Tegelijkertijd schildert hij, zowel met olieverf als in aquarel, het Italiaanse landschap. Soms ‘boers en ruw’ geschilderd, dan weer heel verfijnd met strakke lijn.

 
Van het vroege werk van John is niet veel bewaard gebleven. Veel van dat werk gooide hij zelf weg: het voldeed niet aan zijn strenge normen.
Hij scheurde de tekeningen in kleine snippers en maakte de in zijn ogen slechte doeken weer wit, om ze later opnieuw te beschilderen.

Er zijn slechts enkele van zijn vroege werken, een paar tekeningen vanaf circa 1948, het tweede jaar van zijn studie en later, gespaard.

John Torenbeek heeft zijn werken niet altijd identiek gesigneerd.
In de jaren '40 ondertekent hij met JohnLT. Later wijzigt dat in Torenbeek of compleet: John Torenbeek.
Pas vanaf 1990 besluit hij definitief zijn werken te signeren met John Louis. Een combinatie van zijn roep- en geboortenaam. Hij zal nooit zijn doopnaam Johan gebruiken.

Tekenen en schilderen doen John en Aat hoofdzakelijk in hun vrije tijd. Doordat zij les geven aan school en vijf kinderen grootbrengen, schilderden ze voornamelijk in de schoolvakanties.
De in de vakantie gemaakte schetsen werken ze gedurende de rest van het jaar thuis uit.